Egyre többen töltik egyedül az Ünnepeket. Talán mert még mindig nem találták meg a társukat, talán mert a gyász magányába zárva élnek, vagy mert a társuktól elválva töltik azt. Vannak, akik gyermekeiket egyedül nevelve gyűlnek a fa köré. Hogyan élhetjük meg az Ünnepeket egyedül is Ünnepként?

 

 

Kinek külső, kinek belső ünnep a Karácsony. Fával, fa nélkül. Ajándékokkal vagy anélkül.

Akárhogy is, a Karácsonynak az örömról (kellene) szól(nia). Az öröm az egyik legmagasabb rezgésű, erejű érzés. Amely felemel, amely kicsit álomvilágban tart bennünket, és amellyel bármilyen nehéz helyzetből tovább tudunk lépni. S az örömnek van egy másik lényeges tulajdonsága is. Az ember alapvető igénye, hogy megossza azt másokkal.

S az Ünnep fájdalma ilyenkor kapcsol be. A hiány, hogy megoszthassunk, és hogy valaki velünk is megosszon. Valamit. Nem tárgyakat, hanem egy érzést. Az összetartozás érzését. Azét a körforgásét, amely ad és elfogad. Amely áramoltatja a Szeretetet.

Az ember önmagában is meg tudja élni az Ünnepet. De ahhoz valóban nincs fogható, amikor ezt másokkal is meg tudjuk osztani.

S mit tehetsz ilyenkor, ha egyedülálló vagy? Hívd meg az egyedülálló barátaidat, ünnepeljetek együtt. Bízz abban a csodateremtő karácsony estében, amely nem az egyedüllét fájdalmát, hanem a megosztás és összetartozás örömét hozza el.

 Foglalkoztat az érzelmi és párkapcsolati tudatosság? Látogass el programjainkra, tanfolyamainkra, vagy várunk egyéni tanácsadásaink egyikén. Bővebben » 

 

Ha tovább olvasnád a Nőknek és Férfiaknak szóló írásokat, itt megteheted »

Ha pedig gondolatébresztőket olvasnál, itt megteheted »

 

 Dénes Éva
+36 70 347 44 47
Coach, Lélekszerelő, Párkapcsolati Tréner

 

 

Keress az oldalunkon